Oud-student Notenboom Hendrik studeerde af in 100-jarig familiebedrijf

Hoofdstukken

 

“Een helikopterview waar je met je bedrijf naartoe moet”

Afstuderen op de eigen onderneming is één van de pijlers van Business School Notenboom. Dat past heel goed bij onze ondernemende studenten die bezig zijn met een startup, al een eigen onderneming hebben of het familiebedrijf over gaan nemen. In die laatste categorie valt ook onze oud-student Hendrik van Veen. Eind 2022 studeerde hij af bij Notenboom Hilversum en had hij zijn bachelor Bedrijfskunde in the pocket: “In eerste instantie twijfelde ik nog of commerciële economie iets voor mij was. Ik bleek echter toch meer interesse te hebben in het bedrijfskundige: bezig zijn met cijfers en een helikopterview, kijken waar je als bedrijf naartoe moet.”

Van cafetaria naar ijsfabriek naar visverwerking

Het familiebedrijf Diepvries Urk van Hendrik is best bijzonder: “We bestaan al bijna 100 jaar. Mijn overgrootopa begon op Urk – dat toen nog een eiland was – een cafetaria. Dat was in die tijd een plek waar je koffie en thee kon halen. Daarachter lag een vismeelfabriek. Daar werden visgraten vermalen tot een bestanddeel voor dierenvoer. Toen die vismeelfabriek failliet ging, kocht mijn overgrootvader het pand en maakte er een ijsfabriek van. Hij leverde ijsblokjes, waarmee ze in de jaren 30 van de vorige eeuw op schepen de gevangen vis koelden. Ze hadden toen nog geen koelingssystemen zoals nu. Stel je kiepwagens met zand voor, alleen waren die toen gevuld met ijsblokjes. Die we tot in Frankrijk, Duitsland en Denemarken leverden.”

“Wij weten na 100 jaar wat aanpassen is”

“Tot na de oorlog gebeurde het zo. Mijn opa werkte er inmiddels ook. Toen werd Urk ingepolderd en werden de schepen moderner met een eigen koelsysteem. De ijsproductie liep terug. Dus gingen we investeren in de verwerking en het invriezen van vis. Eerst nog primitief, later steeds geavanceerder. In de jaren 80 – toen opa de leiding overdroeg aan mijn vader – bouwden we een nieuwe fabriek. Klanten vroegen steeds meer om andere dingen. Kun je de vis inpakken? Kun je de vis in een retailzakje doen? Kun je ook paneren? Kortom, er kwamen steeds meer processen bij. Als je 100 jaar bestaat, weet je wat aanpassen is.”

“Ik ben een nuchtere Urker”

Hendrik is geboren en getogen ‘op Urk’ zoals ze daar zeggen. Hij werkte al als klein jongetje na schooltijd in de fabriek: “Hard werken voor de kost is mij wel met de paplepel ingegoten. Daarom leek het leger me wel wat. Discipline, geen gezeik en gewoon je mond houden. Dat paste bij mij, een nuchtere Urker. Na de mavo stond ik dus in tweestrijd. Ga ik het leger in of iets anders? Het werd een mbo-opleiding International Business in Zwolle. Al bij de eerste stage in een transportbedrijf was het raak. Ik wist zéker dat ik de goede richting in was geslagen. De dynamiek en bedrijvigheid. Er gebeurde heel veel en dat sprak me enorm aan.”

“Notenboom vond ik op alle vlakken beter”

 “Economie, cijfers en het commerciële vond ik leuk. Na het mbo wilde ik me toch verder ontwikkelen. Die drang heb ik altijd gehad, nieuwe dingen ontdekken. Ook in mijn werk nu in ons bedrijf kijk ik altijd of en hoe het beter en anders kan. Ik houd van de uitdaging. Het reguliere hbo-onderwijs trok mij helemaal niet. Bij Business School Notenboom had ik het goede gevoel meteen wel. Het vakkenpakket, de interactie, de aanpak en ook een bepaalde discipline. Op alle vlakken vond ik het beter.”

Hoe kijkt Hendrik terug op zijn tijd bij Business School Notenboom?

 “Leuk! Ik heb een paar vriendschappen opgedaan. Bij Notenboom koppelen ze studenten en oud-studenten aan elkaar, het bouwen van een netwerk. In die context heb ik inmiddels zelf ook al lesgegeven bij Notenboom. Over hoe het is om stage te lopen en af te studeren in je familiebedrijf. Ook al zijn onze bedrijven totaal verschillend, we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Op die manier help ik weer anderen en dat doe ik graag. Ik heb hier echt geleerd een bepaalde mindset te krijgen. De manier van lesgeven, een goed contact met docenten. Die zagen dat ik de wil had om ervoor te gaan. (lacht) Misschien was ik soms een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat ik echt wel van hard werken en discipline hou. Dat zit deels in mijn opvoeding. Ik kwam hier echt met een doel. Als je dat wil bereiken, dan gaat het lukken. Zeker met de begeleiding bij Notenboom!”

Het afstuderen op eigen onderneming was echt top

“De begeleiding van afstudeerbegeleiders Mies van Landveld en Viola Mulder was intensief. Bijna van een andere wereld. Iedere week hadden we contact, telkens bijsturing en hadden we constructieve discussies. Dat heb ik als superfijn ervaren. Ook dingen als de Shark Tank en Dragon’s Den, met succesvolle ondernemers die je beoordelen. Dan moet je echt wel goed voor de dag komen. Dat waren hele goede leermomenten. Voor mij bij Notenboom waren dat echt wel de krenten in de pap!”

 

Deel dit artikel