Demi Braat: “Met afstuderen op eigen onderneming ontdek je of je het ondernemen echt in je hebt.”

Bij Notenboom kun je afstuderen op je eigen onderneming. Dat deed ook onze studente Demi Braat. Ze startte tijdens de scriptiefase haar webshop By Deme Fashion Boutique. In een mum van tijd ging ze van 1.700 naar maar liefst 11.000 volgers en groeide haar bedrijf. Alles over haar passie en succes lees je hier:

Afstuderen op eigen onderneming

Met afstuderen op eigen onderneming ontdek je of je het ondernemen echt in je hebt.Veel van onze studenten komen uit ondernemingsgezinnen en hebben die drive zelf ook. Zo ook Demi Braat. Zij maakte gebruik van de mogelijkheid ‘afstuderen op de eigen onderneming’. Nadat ze op Notenboom het verkort mbo succesvol doorliep, stroomde ze door naar het hbo. De eerste drie jaar daarvan verliepen vlot, over het afstuderen deed ze langer. Dat kwam mede omdat ze in die fase haar eigen bedrijf begon: By Deme Fashion Boutique. Dat wist ze op een slimme manier online te promoten. Inmiddels heeft ze ruim 11.000 volgers en heel veel trouwe klanten. Die worden bijna dagelijks getrakteerd op posts met unieke fashion items, die Demi allemaal persoonlijk inkoopt.

Best pittig: afstuderen en een eigen bedrijf opzetten?

“Door eerst een verkeerde afstudeerstage en daarna een eigen onderneming die als een speer groeide, liep het afronden van mijn studie vertraging op. Toch heb ik het dat zo niet ervaren. Natuurlijk is een diploma fijn en te weten dat je geslaagd bent. Maar ik heb nu tegelijkertijd iets opgezet waar ik supertrots op ben, hard aan gewerkt heb en nu de vruchten van pluk.”

Vertel eens iets meer over By Deme

” Ik ben wel altijd ondernemend geweest en wilde iets voor mezelf binnen. Het idee voor de webshop was eigenlijk heel spontaan. De eerste keer reed ik gewoon naar de groothandel in Amsterdam en kwam thuis met 7 kleerhangers en een rek van Ikea. Ik vond het heel spannend toen ik ermee begon. Maar het liep als snel goed. In no time was ik drie keer per week aan het onderhandelen met groothandels en reed naar het buitenland om items op te halen. Om echt iets te bemachtigen wat voor anderen niet zo gemakkelijk te krijgen is. Het ondernemen is écht boven komen drijven.”

Waarin onderscheid jij je als onderneemster?

“Bij mij is het heel persoonlijk. Ik heb gekozen voor een bedrijf in fashion, omdat ik daar al interesse in had, er zelf middenin zit en ermee aansluit bij mijn doelgroep. Hoe je eruitziet en wat je draagt is voor mij en mijn leeftijdsgenoten belangrijk. Ik bied kleding waarmee je je eigen stijl kunt creëren. Mijn klanten weten met wie zij communiceren. Ik ken ze, weet wat ze 5 maanden geleden kochten en wat bij hen past. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat dat moeilijk wordt als mijn bedrijf verder doorgroeit. Toch wil ik de persoonlijke touch er wel in houden.”

De overgang van student naar ondernemer: hoe heb je dat ervaren?

“Ik werkte altijd al wel naast mijn studie. Maar met een eigen bedrijf ben jij alleen verantwoordelijk voor alles wat je doet en niet doet. School liet mij gelukkig heel vrij om mijn eigen tijd in te delen. Timemanagement heb ik echt wel moeten leren; iets moet nu gebeuren en niet pas over een week. Je moet doen wat de klant van je vraagt. Dat is als student wel anders.”

En het afstuderen op eigen onderneming?

“Super! Ik ben met mijn eigen bedrijf als een vis in het water. Mijn stagebegeleider van Notenboom begreep dat en zag dat ik daar alles voor over had. Ook had ik veel aan mijn externe begeleider. Die zit in sales en marketing en heeft een eigen bedrijf met webshops. Daar kreeg ik enorm veel tips van, die ik zo kon toepassen. Helemaal omdat hij in dezelfde branche zat. Dat was echt een aanwinst. Afstuderen op de eigen onderneming helpt je te ontdekken of je het ondernemen in je hebt. Je moet wel zelfstandig zijn en het echt graag willen. Je steekt misschien wel veel meer tijd in het afstuderen dan bij een werkgever. Ik ben daardoor wel met veel meer plezier afgestudeerd.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik steek tijd en geld in online zichtbaarheid. Maar ook interactief, door aan volgers te vragen waar ze naar op zoek zijn. Mijn creativiteit uit zich doordat ik ga op zoek ga naar leveranciers die niet in andere winkels te vinden zijn. Ik ga rustig op zondagochtend in alle vroegte naar een leverancier in Amsterdam. Zo leuk vind ik dit. Het is echt mijn passie. Daarnaast ben ik bezig met een eigen lijn en de bouw van een winkelpand. Superspannend!”

Wat is het leukste aan je werk?

“Klanten uit hun comfortzone halen. En dat ze me daarna foto’s sturen van henzelf, zelfverzekerd in mijn kleding. Dat is echt een kick.”

Kom kennismaken

Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel