Patrick Castermans tilt studenten naar een hoger niveau

Bij geboren en getogen Maastrichtenaar Patrick Castermans krijg je absoluut geen kans tijdens een les in te dutten, zijn stem is overal luid en duidelijk te horen. Hij is echt een man van de cijfers en geeft bij Notenboom al 15 jaar op zeer bevlogen wijze les in vakken als Bedrijfseconomie, Bedrijfsadministratie en Statistiek. Vakken die hijzelf kreeg tijdens zijn studie Beleidswetenschappen in Nijmegen. We kunnen Patrick rustig beschouwen als een van onze topdocenten, die als geen ander onze studenten naar een hoger niveau kan tillen. Toch was docent worden helemaal niet zo vanzelfsprekend voor hem.

Van bakker naar docent

“Ik werkte tien jaar lang als de derde generatie in ons familie brood- en banketbakkersbedrijf, dat mijn opa ooit was begonnen. Na vijf jaar nam ik het over. Wij leverden vooral gebak aan horeca en andere bakkerijen in Maastricht. Even waren er aspiraties om een ander broodbedrijf over te nemen, maar dat ketste af. Zes weken daarna besloot ik te stoppen met het familiebedrijf. Binnen twee dagen had ik twee mensen die de zaak wilde overnemen.”

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten was zijn vader dolgelukkig met dat besluit, die wilde sowieso niet dat Patrick de bakkerij over zou nemen. Op 1-1-99 verkocht hij de zaak.

“Vervolgens kwam ik terecht bij een projectontwikkelaar die ook trainingen verkocht. Daar gaf ik Bedrijfseconomie en Bedrijfsadministratie aan mensen in de bouwwereld. Ik ontmoette er twee andere docenten die ook werkten bij Notenboom. De rest ‘is history’ zoals dat heet. In amper een half jaar stond ik al voor 43 uur ingeroosterd. Dat is nu 15 jaar geleden en ik ben 14 jaar mentor.”

“De kracht van Notenboom is naar mijn idee onder meer dat de kennis die wij overbrengen rechtstreeks komt vanuit onze eigen ervaring en het bedrijfsleven. En daarnaast natuurlijk de persoonlijke begeleiding. Niet sec het lesgeven, maar de combinatie met het mentorschap maakt mijn werk zo leuk. Juist alles eromheen. Mee naar bedrijfsbezoeken, studenten zien op hun stageadressen, alle gesprekken die je met hen en ouders hebt, hun problemen aanhoren en waar mogelijk oplossen. Die contacten en interactie, als mentor maar ook als docent krijg ik zoveel te horen. Bij Notenboom is geen dag hetzelfde.”

Foto: Patrick Castermans

Kom kennismaken

Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel