Bij Notenboom ontdekte ik wat bij mij past

Op 16-jarige leeftijd had derdejaars hbo-studente Loïs Bakermans geen idee wat ze wilde gaan doen. Ze koos bewust voor de brede opleiding Bedrijfskunde bij Notenboom: “Ik heb hier echt de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen en ik heb ontdekt welke richting ik op wil.”

Een neus voor cijfers

Loïs Bakermans is bezig met haar afstudeerscriptie. Dat doet ze bij een accountancykantoor en dat is een heel bewuste keuze: “Omdat ik na mijn middelbare school geen idee had wat ik wilde, leek me een zo breed mogelijke opleiding een goed idee. Zo kwam ik bij hbo Bedrijfskunde op Notenboom uit. Tijdens mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat ik cijfers heel leuk vind en denk dat het beroep registeraccountant heel goed bij mij past. Ik ben momenteel bezig met het onderzoek voor mijn scriptie en tot nu toe vind ik accountancy alleen nog maar interessanter worden.”

Waar gaat je scriptie over?

“Ik onderzoek de nieuwe digitale tools en welke impact die hebben op de jaarrekening van een accountantskantoor. Daarbij richt mijn onderzoek zich met name op welke tools efficiency kunnen opleveren en toch niet ten koste gaan van klanttevredenheid. Bij mijn stagebedrijf [BS1] zijn de klanten Fortune 500 en veelal beursgenoteerde bedrijven. Die verwachten heel wat van hun accountant. Zaken die ik onderzoek zijn bijvoorbeeld: Waar zitten de knelpunten bij klanten? Wat is hun mening over het gebruik van digitale tools? Hebben ze liever persoonlijke communicatie of vinden ze het juist fijn dat ze er meer inzicht door hebben? Fouten worden sneller geïdentificeerd met digitale tools. Ze kunnen ervoor zorgen dat routinewerkzaamheden worden geautomatiseerd, waardoor de accountant zich kan focussen op complexere of interessantere vraagstukken. De digitale tools zijn steeds belangrijker en noodzakelijk om je concurrenten bij of zelfs voor te blijven. Ik kijk welke tools er al in de organisatie zijn en welke bestaande tools op de markt interessant kunnen zijn voor mijn stagebedrijf.”

Waar komt de liefde voor cijfers vandaan denk je?

“Mijn vader is goed in cijfers en mijn opa ook. Die is altijd ‘bezig met centjes’, zoals hij het zelf zegt. Het zit dus kennelijk wel in de genen.”

Waar ligt je voorkeur het meest: bij cijfers, processen of klantcontact?

“Een jaarrekeningcontrole is voor de meeste organisaties verplicht, en wordt gedaan om eventuele fouten te ontdekken. Zeker bij beursgenoteerde bedrijven. Heb je een fout of iets wat opvalt, dan moet je dat onderzoeken. Dat lijkt mij heel leuk. Dan zit je misschien best veel achter een scherm, maar je hebt ook contact met de klant. Daarin is veel meer dynamiek dan ik verwacht had, met veel verschillende werkzaamheden. En elke klant is anders. Dus naarmate je meer bevoegdheden krijgt, is het toch een heel afwisselende baan.”

Je bent bijna klaar met je studie Bedrijfskunde. Wat wordt de volgende stap?

“Na mijn scriptie moet ik nog zes maanden stage lopen en dat kan ik gelukkig ook hier doen. Ik ga mee lopen met teams en bij klanten kijken. Dat geeft mij een goed beeld van het vak. Zo kom ik erachter of ik dit inderdaad echt zo leuk vind als ik denk. Als dat zo is, ben ik nog wel even aan het studeren. Om registeraccountant te worden heb ik nog een traject van zo’n zes jaar voor de boeg. Mijn planning is om dat in deeltijd te doen en één dag in de week college te volgen. Dan kan ik de theorie meteen aan de praktijk koppelen. Dat gebeurt bij Notenboom ook. Daar krijg je les van docenten die zelf uit de praktijk komen en dat vind ik heel fijn.”

Wat neem je mee van Notenboom?

“Het mooie bij Notenboom is dat je de kans krijgt jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. En door die ruimte die je krijgt, kan dus ook blijken dat je toch nog net even een andere kant op wil gaan. En omdat je bij Notenboom hbo in drie jaar kunt doen, heb je nog alle tijd om er nog een studie achteraan te doen. Waarbij je dan alle opgedane kennis bij Notenboom in je rugzak meeneemt.”

Kom kennismaken

Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel