Particulier Voortgezet Onderwijs

Wat is Particulier Voortgezet Onderwijs? En waarom kiezen steeds meer ouders en leerlingen hiervoor?

In het Nederlandse onderwijssysteem zien we een opvallende groei in de belangstelling voor Particulier Voortgezet Onderwijs (PVO). Maar wat is het precies? En waarom zouden ouders en leerlingen kiezen voor deze vorm van onderwijs?

Wat verstaan we onder Particulier Voortgezet Onderwijs?

Particulier voortgezet onderwijs is onderwijs dat wordt aangeboden door particuliere instellingen en niet door de overheid wordt bekostigd. Deze scholen opereren zelfstandig en bieden onderwijs op bijvoorbeeld vmbo-, havo– en vwo-niveau, net als reguliere scholen. Het grote verschil zit ‘m in de aanpak, de kleinschaligheid en de persoonlijke benadering.

Wat maakt PVO anders?

Kleinschalige setting

Een van de grootste voordelen is dat particuliere scholen vaak bewust kleinschalig blijven. Klasgemiddelden van 6 tot 12 leerlingen zijn geen uitzondering. Dat betekent: meer persoonlijke aandacht, maatwerk en sneller kunnen schakelen bij leer- of gedragsproblemen.

Persoonlijke leertrajecten

Waar de standaard in het reguliere onderwijs vaak betekent: klassikaal en in één tempo, daar biedt PVO flexibiliteit. Leerlingen krijgen ruimte om in hun eigen tempo te werken, extra hulp waar nodig of juist verdieping als ze sneller gaan.

Rust en structuur

Veel particuliere scholen investeren nadrukkelijk in een veilige leeromgeving. Rust, regelmaat en duidelijke communicatie zijn de pijlers. Dat spreek vooral leerlingen aan die op reguliere scholen niet tot hun recht komen – denk aan leerlingen met faalangst, hoogbegaafdheid, of juist leerachterstanden. 

Intensieve begeleiding 

Leraren in het PVO hebben vaak meer tijd en ruimte voor individuele begeleiding. Ouders zijn nauw betrokken bij de voortgang en krijgen regelmatig updates, gesprekken en evaluaties.

Voor wie is Particulier Voortgezet Onderwijs geschikt?

PVO is er voor allerlei typen leerlingen, maar vaak zijn het jongeren die op reguliere scholen niet het maximale uit zichzelf (kunnen) halen. Bijvoorbeeld door:

  • Extra begeleiding voor dyslexie of ADHD
  • Hoogbegaafdheid of onderpresteren
  • Angst- of gedragsproblematiek
  • Topsport of andere uitzonderlijke talenten die flexibiliteit vragen
  • Gewoonweg behoefte aan meer rust, structuur en aandacht

Wat zijn de kosten?

Omdat PVO niet door de overheid wordt gefinancierd, zijn er kosten aan verbonden. Die kunnen variëren per school, maar liggen vaak tussen de €10.000 en €25.000 per schooljaar. Sommige ouders betalen dit zelf, maar in specifieke gevallen zijn er ook vergoedingen of subsidiemogelijkheden beschikbaar – bijvoorbeeld via leerplichtambtenaren of jeugdhulpinstanties.

Een bewuste keuze

Particulier Voortgezet Onderwijs is geen oplossing voor “luie” leerlingen, maar een serieuze, intensieve leeromgeving waar veel van leerlingen én docenten wordt gevraagd. Het is een bewuste keuze voor een leeromgeving waarin maatwerk, persoonlijke aandacht en onderwijs op niveau samenkomen.

Wil je meer weten over particulier onderwijs, of ontdekken of het iets is voor jouw zoon of dochter? Neem contact op met Notenboom voor een vrijblijvend gesprek of rondleiding op de vestiging.

Deel dit artikel