Lucas Peters: “Als ik Notenboom in één woord moet omschrijven: maatwerk.”

Lucas is zwemmer in de nationale selectie en moet dagelijks uren trainen. Dat Notenboom maatwerk kan bieden met een op zijn sport afgestemd programma was dé reden voor hem om voor onze school te kiezen: Lucas: “Er wordt goed meegedacht en alles kan. Ik geloof dat dit de enige manier is om een opleiding te combineren met topsport, zonder dat het ten koste gaat van de sport.”

Als we Notenboom hbo-student en topzwemmer Lucas Peters spreken is hij net terug van 2 weken Duitsland, waar hij wedstrijden had. Hij zit sinds vorig jaar zomer in de nationale zwemselectie. Lucas is geboren en getogen in Eindhoven en heeft ook altijd daar gezwommen. Hij doorliep de jeugdopleiding en trok in 2020 naar Dubai om daar te trainen met een bekende Britse zwemcoach: “Ik zou 8 weken gaan, maar door corona werd het uiteindelijk een jaar. We trainden daar keihard en ik lag zo’n 18 uur per week in het water. Daardoor maakte ik zoveel progressie. Dat is ook de reden dat ik nu in de selectie zit.”

Vanaf dit jaar gaat er nog een schepje bovenop. Lucas heeft de Olympische Spelen van Parijs 2024 als doel, met de afstanden 400, 800 en 1500 meter: “Ik vind zwemmen leuk en vind het niet erg om ’s ochtends vroeg 3 uur te trainen. We trainen iedere ochtend en avond, daarnaast doe ik wekelijks nog 2 keer krachttraining. In totaal train ik zo’n 30 uur in de week. Dat is uren maken. Gemiddeld 1 keer per 4 weken hebben we wedstrijden, in binnen- en buitenland. Ik houd ervan om ergens heel hard voor te werken.”

Dat moet wel als je én topsport én een hbo-opleiding doet…

“Na mijn havo startte ik op bij een reguliere hbo-instelling, maar stopte daar weer toen ik naar het buitenland ging. Toen ik terugkwam, heb ik me goed georiënteerd hoe ik hbo kon combineren met mijn topsport. Ik woon in Eindhoven en train in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Notenboom was de perfecte optie én lekker dichtbij.”

Notenboom kan ik in één woord omschrijven: maatwerk. Er wordt heel goed meegedacht en alles kan. Helemaal aangepast op mijn programma en dat is fijn. Ik geloof dat dit voor mij de enige manier is om een opleiding te combineren met topsport, zonder dat het ten koste gaat van de sport.”

“Dat zie je veel gebeuren. Veel topsporters doen een studie, maar ik zie anderen veel meer worstelen met schema’s en school. In samenspraak met Notenboom is besloten ervan uit te gaan dat ik 1 à 2 jaar langer over mijn opleiding doe. Per trimester bekijken we opnieuw hoeveel er mogelijk is, wat er in het programma past van mijn zwemmen. Een ander belangrijk ding is dat we de stage van dit jaar samenvoegen met de eindstage.”

Goed plannen en je eraan houden

“Omdat we de afgelopen maanden met de groep in Eindhoven nog in een coronabubbel zaten, heb ik nog geen fysieke lessen gevolgd bij Notenboom. Ik ben rustig aan begonnen, met 3 vakken en 1 project. Het contact met de docenten is prima verlopen. Patrick Castermans is mijn mentor, daar heb ik ook veel aan. Het was best wel lastig hoor, om weer op te starten na 1,5 jaar eruit te zijn geweest. Van mijn kant uit vergt het discipline, maar die heb ik al wel vanuit de topsport. Gewoon goed plannen en je eraan houden.”

Een extra uitdaging is er nog bij gekomen, want Lucas woont sinds kort op zichzelf: “Dat is op maar 3 minuten van het zwembad, dus lekker dichtbij. Ook mijn familie woont niet ver weg. De combinatie van een eigen huishouden draaien, topsport en studie is best pittig. Gelukkig krijg ik heel veel hulp op alle fronten.”

(foto: Lucas Peters)

Kom kennismaken

Ben je benieuwd wat Notenboom voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een gesprek op één van de vestigingen. Meld je aan voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel